Useamman sukupolvenvaihdoksen tehneet perheyritykset ovat aatelia
Nobel-kirjailija Thomas Mannin Buddenbrookeista tuttu myytti, että ensimmäinen sukupolvi perustaa, toinen kehittää ja kolmas tuhoaa, on nyt rikottu Suomessa.
Seinäjoen ammattikorkeakoulun tuoreen selvityksen mukaan useamman sukupolvenvaihdoksen tehneet perheyritykset panostavat yrityksen kehittämiseen useammin kuin muut. Kehittäminen liittyy sekä olemassa olevaan liiketoimintaan että uusiin avauksiin.
Useamman sukupolvenvaihdoksen tehneet perheyritykset myös kehittävät hallitus- ja johtoryhmätyötä enemmän kuin muut yritykset. Tämä antaa niille paremmat mahdollisuudet kasvattaa liiketoimintaa ja menestyä myös tulevaisuudessa.
Hyviä esimerkkejä sukupolvien yli kasvaneista ja kehittyneistä yrityksistä löytyy
Esimerkiksi perheyritys Oy Flinkenberg Ab, jossa toimitusjohtajana on 4. polven Christoffer Ehrnrooth ja talousjohtajana hänen veljensä Wilhelm Ehrnrooth.
Oy Flinkenberg Ab on vuonna 1921 perustettu tekniseen kauppaan erikoistunut perheyritys. 100-vuotias Flinkenberg työllistää kolmella paikkakunnalla noin 100 henkilöä ja sen liikevaihto on yli 65 milj. euroa.
Liikevaihdosta merkittävä osa tulee teräskaupasta ja teräksen jatkojalostuksesta. Yritys toimii myös maahantuojana ja tukkuliikkeenä laajalle valikoimalle erilaisia energiatuotteita, kuten aurinkoenergia- ja EV-latausratkaisuja sekä akkuja ja paristoja. Muita liiketoiminta-alueita ovat kemikaalit ja teollisuuskomponentit.
– Lyhyen tähtäimen tavoitteena meillä on olla Suomen suurin aurinkoenergian maahantuoja. Teräspuolella olemme tehneet määrätietoisia investointeja Keravan ja Valkeakosken toimipisteillä mm. toimitiloihin ja koneisiin.
Perheyrityksen kehittämisessä Christoffer Ehrnroothin punaisena lankana on pitkäjänteisyys ja kestävyys.
– Kestävä liiketoiminta on meille tärkeää. Sen keskiössä on luonnonvarojen kestävä, vastuullinen käyttö ja tuotevastuu koko elinkaaren ajalta. Tämä ohjaa myös tuotanto- ja logistiikkaratkaisujamme.
Pitkäjänteisyys liittyy myös hyviin ja luottamuksellisiin kauppasuhteisiin, joita perheyrityksessä on aina vaalittu.
– Haluamme olla asiakkaillemme teollinen kumppani myös seuraavat 100 vuotta, toteaa Christoffer Ehrnrooth.
Useamman sukupolven perheyrityksissä on viisautta, joka on kertynyt yritykseen sukupolvien ja vuosikymmenten aikana. Menestyminen menneisyydessä ei kuitenkaan takaa loistavaa tulevaisuutta. Seuraavat 100 vuotta luodaan jatkuvalla uudistumisella.
Tule kuulemaan lisää Christoffer Ehrnroothin polusta perheyrityksen jatkajaksi ja yrityksen uudistumisesta Perheyritysten liiton sukupolvenvaihdosseminaariin 4.11.2022. Tilaisuus on osa Omistajavaihdosfoorumin järjestämää Omistajanvaihdosviikkoa.
Krista Elo-Pärssinen
Johtava asiantuntija, Perheyritysten liitto
Kirjoitus julkaistu alunperin Omistajanvaihdosfoorumissa, www.ov-foorumi.fi
Omistajanvaihdosfoorumin tavoitteena on yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten vauhdittaminen. Hankkeen rahoittajina ovat työ- ja elinkeinoministeriö sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Finnvera, Business Finland, Perheyritysten liitto, Nordea, Suomen uusyrityskeskukset ja Suomen Yrityskaupat. Ov-foorumissa ovat mukana myös SEKES, Suomen Yrityskummit ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto.